Diósgyőri vár új köntösben

A Honfoglalás-kori földvár, nemzetségi kővár jellegzetes romjai a Szinva-patak völgyében elterülő szürkésfehér mészkőből álló szikladombon emelkednek.

Az erre épült földvárat első ízben Anonymus említi. IV. Béla király a tatárjárás után kedvelt hívének, Ernye bánnak adományozta a várat. Ernye bán fia, István nádor volt az első, akkor még gyűrű alakú, kéttornyos kővár építtetője.

diosgyori-var

A virágzó középkorban Nagy Lajos 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, a nemzetségi vár helyén pedig itáliai és dél-francia mintára, pompás, négy-saroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett. A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal, valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb és legpompázatosabb erődítménye volt.

Diósgyőr királyi székhelyként akkoriban vált jelentőssé, miután Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta.

Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt. A mohácsi csatavesztésig hat királyné - köztük Mátyás felesége, Beatrix - jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált: ezért is emlegették akkoriban Diósgyőr várát „a királynék jegyruhája”-ként. Mátyás király és Aragónia Beatrix idejében tovább folyt a vár reneszánsz stílusban történő díszítése.

Mohács után zálogos birtokosok kezén pusztult a vár, míg ismét vissza nem jutott a koronauradalom birtokába. A XIX. századi festmények, fotográfiák már csak romokat mutatnak, a táj csodálatos szépsége azonban mit sem változott.

Újjáépítés!

Több nekibuzdulás után 1962-ben Czeglédy Ilona régész vezetésével kezdődött az a tíz éven át tartó feltárás, amelynek eredményeként rom állapotában került konzerválásra a Diósgyőri vár. A konzervált állapotban is pusztuló vár rekonstrukciójára újabb negyven év elteltével nyílt lehetőség a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális- és ökoturisztikai fejlesztése” projekt keretében. A felújított Diósgyőri vár átadására 2014. augusztus 30-án került sor, nagyszabású ünnepség közepette, amelyet követően ismét mindenkit „Vár Diósgyőr!”

Kiállítások

Kiállításaink megmutatják Lajos királyi várát, udvartartása életét.

diosgyori-varjatekok

A Kazamatát végigjárva népe mindennapjaiba nyerhet betekintést. A Felső vár rondellájában végignézheti a palota épülését, romlását, évszázadokon átnyúló történetét. Ha érdeklik a kardok, páncélok, kopogjon be a fémműves műhelybe, ahol hű mesterek segítségével ki is próbálhatja ezen fegyvereket. Kérésére udvarhölgyek körbevezetik a palotán, tekintse meg Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a kétszintes várkápolnát, az uralkodók, majd a királynék reneszánsz palotaszárnyát, hallgassa figyelemmel történeteiket, udvari pletykáikat, kóstoljon bele a csodába, érezzen rá a középkor ízére!

Programok- rendezvények- koncertek sora várja a látogatókat, mely akár több napos felejthetetlen élményt kínál családoknak, gyerekeknek, pároknak, senioroknak egyaránt.

Július havi állandó programok keretein belül péntekenként kézműves bemutatókat, szombatonként Szittya lovasíjász bemutatók 11:00, 13:00 és 16:00 órai kezdéssel, vasárnaponként a Diósgyőri Aranysarkantyús lovagrend bemutatói 11:00 és 13:00 órai kezdettel vár minden kedves érdeklődőt.

Péntektől vasárnapig pedig gyógynövény ismereti túrák indulnak óránként.
Az augusztusi forgatagban a Diósgyőri vár idén augusztusban is várja a látogatókat az ország egyik legrangosabb történelmi játékaira, melyen Diósgyőr várának fénykorát idézik föl egy sokszínű programsorozattal.

diosgyori-varjatekok-kard

A középkorhoz kapcsolódó játékok idén nyolc napig tartanak, augusztus 15-től 23-ig. A látogatók részt vehetnek lovagi tornán, lovas íjász és harci bemutatókon, megelevenednek a középkori mesterségek, és hangos vásári mutatványosok, vásárosok szórakoztatják a vár népét. Nagy Lajos király kedvenc udvarából a mulatság sem hiányozhat, a hangulatfelelősök többek között az Agyagbanda, és a Hollóének Hungarica lesznek és még sokan mások.

Novemberi maszkabál

Beatrix királyné születésnapja alkalmából megrendezésre kerül a Mátyás király maszkabálja 2015. NOVEMBER 14-én, szombaton. A rendezvény Mátyás király korát, a reneszánsz pompáját és a középkori Itália hangulatát kívánja megidézni a Diósgyőri várban. Úgy tartják, a korabeli Itália egy kicsit talán a Diósgyőri vár falai közé is költözött, amikor Mátyás feleségül vette Aragóniai Beatrix nápolyi királylányt.

A maszkabál itáliai eredetű szokása ekkor honosodhatott meg a királyi udvarban. A bál különlegességét adja, hogy a királynéi jegyajándékba kapott Diósgyőri vár impozáns lovagtermében kerül megrendezésre.

A reneszánsz udvari mulatság hangulatát talján maszkok mögé rejtett animátorok alapozzák meg, reneszánsz muzsikát játszó udvari zenészek, mutatványosok, tűznyelők és jelmezes hagyományőrző táncosok emelik az est fényét. A programok mellett a gasztronómia is hangsúlyos szerepet kap, így a résztvevők Mátyás király, a királyné és az udvartartás körében egy hamisítatlan reneszánsz báli vacsorán vehetnek részt a XXI. században.

Van a közelben wellness szálloda?

A Diósgyőri vár programjai biztosítottak, legyen szó tikkasztó hőségről, vagy kellemes őszi időjárásról. Már csak a nyugodt, hangulatos szálláshely hiányzik, ahonnan könnyen és gyorsan eljuthatnak a Diósgyőri Várhoz?

wellness-szalloda

Jó lenne egy fárasztó nap után egy kis hűsölés, finom vacsora, vízben csobbanás?

Wellness hotelünkben mindezt megkapja! Egész napos wellness szolgáltatások, frissítő masszázs, kedves kiszolgálás, finom ételek. Wellness szállodánk, a miskolctapolcai Hotel Aurora**** biztosítja az Ön számára. Wellness csomagajánlataink között bármikor kedvére válogathat akciós ajánlataink közül.

Várjuk Önöket, nem fognak csalódni!

Mit adhat neked Miskolctapolca?

Egy lélegzetet a bükkfák öleléséből.

Ez az, amit a Bükk-vidék kérés nélkül ad minden alkalommal, mikor utad az Északi - középhegység  felé visz. Nagy területen elnyúló vad, háborítatlan természet.

Kiemelt csomagajánlataink

Senior csomag

Senior csomag

17.475 Ft / Fő / éj-től

Fedezze Fel a Hotel Aurora Exkluzív Senior Csomagját! Kedvezményes Árak Vasárnap és Péntek Között

A Hotel Aurora büszkén mutatja be különleges "Senior csomagját", amely kifejezetten a 55 év feletti vendégeink számára lett kialakítva.

Részletek
Téli napok

Téli napok

18.082 Ft / fő / éj-től

Látogasson el Miskolctapolcára, a Hotel Aurorába, és próbálja ki az Európa szerte egyedülálló Barlangfürdőt, majd térjen vissza hozzánk egy kis lélekmelegítő teadélutánra!

Részletek
Aurora Pihentető Napok

Aurora Pihentető Napok

18.082 Ft / fő / éj-től

Használd ki a hét bármely napjának nyugalmát és pihenj Miskolctapolca közkedvelt szállodájában.

Részletek