Járja körbe szállodánkat az otthonából!

Megnézem | >

3d

content/blog/aurel/aurel-tunderkert/aurel-megerkezett-a-parkba.jpg

Aurél és a Tündérkert

Az idő borús, de olykor megmutatkoznak a nap sugarai. Az én kedvem is ilyen: mennék is, mert nincs olyan tikkasztó hőség. Ám maradnék is, mert a medence bugyogása még mindig jobban ellazít, mint egy erdei séta. Kilépek a teraszra, csak úgy dalolásznak a kis haverok. Mind egyre csak azt dúdolják, hogy „Aurél, egy Tündérkert vár Rád.”  

Részletek | »

content/blog/aurel/aurel-lillafured/dsc_9164.jpg

Lillafüredre tévedtem

Telnek, múlnak a napok. Az idő javul, egyre melegebb van, tikkasztó hőség. Már a szabályok sem olyan súlyosak, mehetünk sétálni a szabad levegőre, bandukolni jobbra és balra. A mancsmosás azonban még továbbra is szükséges.

Részletek | »

content/blog/aurel/aurel-tapolca/aurel-strand.jpg

Körbejártam Miskolctapolca zegzugát

Csuda egy világ van most. Olyan hirtelen mindenki eltűnt a szállodából, egyaránt vendég és kollégák is. Járvány lett. Ennek már két hónapja. Megijedt mindenki, jogosan. Óvjuk magunkat, vigyázunk egymásra, mossuk a mancsunkat és maszkban közlekedünk. Ez most a legtöbb, amit tehetünk magunkért és egymásért.

Részletek | »

content/blog/aurel/aurel-housekeeper/dsc_8628.jpg

Mosok, vasalok, takarítok – A szobalányok egy napja

Hajnalodik. Kiugrom az ágyból. Gyorsan átmozgatom minden izmomat, mielőtt bele vetem magam a nagy munkába…. Akarom mondani megfigyelő munkába. Ugyanis, a mai napomat a szobalányokkal fogom tölteni. Sokszor átmormogtam már magamban azt, hogy vajon mivel is foglalatoskodnak ezek az állandóan sürgő-forgó hölgyemények egész nap. Nos, ez hamarosan kiderül.

Részletek | »

content/blog/aurel/aurel-szilveszter/kiemelt-kep.jpg

Zenés-táncos forgatag

Nagyon sokat hallottam a kollégáktól arról, hogy milyen jó buli szokott kerekedni szilveszter estéjén. Így hát vettem a medve bátorságom és részt vettem az év utolsó estéjén.

Részletek | »

content/blog/aurel/aurel-masszazs/aurel-agy-vege.jpg

Lazulós délelőtt

Reggel fél hét van.  Jelentem, felfrissültem! Ez a wellness részleg valóban nagyon el tudja lazítani minden pihenni vágyó porcikámat. Viszont, ha már leegyeztettem tegnap a masszázs időpontot, akkor nem is szabad kihagynom. Megyek is, gyorsan betárolok egy kis szén-hidrátot, nehogy leessen a vércukor szintem. Hét órától már lehet reggelizni, hát ki ne maradjak belőle!

Részletek | »

content/blog/aurel/aurel-wellness/aurel-wellness-4.jpg

Irány lubickolni!

A kiadós ebéd utáni alvásból felkelve, úgy érzem, üdítő lesz élvezni a medencék habjait. Ha jól rémlik, a recepciótól nem messze találom a wellness részleget. Biztos, ami biztos, megyek és megkérdezem.

Részletek | »

content/blog/aurel/aurel-etterem/aurel-etterem-6.jpg

Enni jót, jó helyen

            Eléggé korog már a pocakom, hiszen hosszú út áll mögöttem, így leugrom az étterembe. Úgyis javában ebédidő van már. Bence a földszintre irányított, hiszen itt tudom igénybe venni minden étkezésemet. Nem is késlekedem sokat, uccu neki, lakomázzunk!

Részletek | »

content/blog/aurel/aurel-szoba/aurel-szoba-2.jpg

Átvettem a szobámat

            Megérkeztem a szobámhoz, itt állok az ajtó előtt és most izgulok. Ne hogy azt higyjétek, hogy félek bemenni a szobába. Nem! Ez az izgatottságom jele. A füleim csak úgy hegyesednek, a szőröm is beleborzong…

Részletek | »
1 2 > 
Array
(
  [0] => Array
    (
      [id] => 100
      [user_id] => 0
      [hu_HU] => Aurél és a Tündérkert
      [hu_HU_url] => aurel-es-a-tunderkert
      [hu_HU_text] => 

Az idő borús, de olykor megmutatkoznak a nap sugarai. Az én kedvem is ilyen: mennék is, mert nincs olyan tikkasztó hőség. Ám maradnék is, mert a medence bugyogása még mindig jobban ellazít, mint egy erdei séta. Kilépek a teraszra, csak úgy dalolásznak a kis haverok. Mind egyre csak azt dúdolják, hogy „Aurél, egy Tündérkert vár Rád.”  


Tündérkert? Milyen lehet ez a kert? Tele tündérekkel, akik csak a csillámporukkal jelölik ki az utat? Vagy netalán elvarázsolnak bennünket? Annyira felcsigázták az érdeklődésem, hogy tüstént fel kell derítenem ezt a misztikus helyet. Mancstapsom nagyot szólt a teraszról: Irány a Tündérkert! Repülő kisbarátaim egyenes sorban röpködve, egymás mögött, mutatják az utat, ami innen, a szállodától nem is messze visz át az erdőn Miskolctapolcáról Komlóstetőre. Onnan már csak percek kérdése a séta ideje, és a lábunk előtt hever a kert pazar bejárata.

Minél egyszerűbb, annál szebb és mutatósabb. Egy kőtáblába vésve tudhatjuk meg a legfontosabb információkat a tündérek helyéről. Mégis, a fűben heverésző, hápogó kollégáktól tudom meg a legtöbbet a hely alakulásáról és mivoltáról. Józsi, a legbölcsebb vadkacsa kezdte meg a regét:

- Drága Aurél! Köszöntünk köreinkben. Már sokat hallottunk rólad és mertük remélni, hogy el is látogatsz hozzánk.

- Szervusz, drága Barátom! Én köszönöm a megtiszteltetést, hogy gondoltatok rám. Hát itt vagyok. Tudnál nekem mesélni a kertről? Mindenre kíváncsi vagyok…

- Természetesen! – kezdte meg a mondókáját a szép színes tollazatával. – Tudod, mi nem ide születtünk. A családdal meghívást kaptunk, hogy lenne egy új lakóhely, ahol kényelmesen, nagy füves területen, sűrű nádas közepette élhetünk. Eljöttünk, szerelmesek lettünk a környezetbe és minden további nélkül maradtunk. Így a kert alakulását Bénitől, a hőscincér barátomtól tudtam meg.

- Ő is itt él? – kérdeztem érdeklődve.

- Itt élt, de már öreg volt és eltávozott tőlünk az égiek sorába. – mondja szomorú tekintettel Józsi. – Viszont a története annyira megragadt, hogy szinte szóról szóra tudom neked idézni. Ezáltal már teljesen úgy érzem, mintha az enyém lett volna régen ez a terület és Mi is itt ide valósiak lennénk.

Csapott nagyokat a gyönyörű szárnyaival, hápogott nagyokat, tudatva a többiekkel, hogy most egy komoly bemutató órát tart nekem.

El is indultunk körbe a kertben. El kell, hogy mondjam, ennyire még semmi más nem nyűgözött le, mint a Tündérkert és annak közvetlen környezete. A számat alig bírtam összezárni, mert állandóan csak ámulattal és bámulattal csodáltam a fákat, a bokrokat, a körbe-körbecsordogáló kis patakot, a levendulabokrokat, a birsalmafákat… amit, persze, meg is kóstoltam. Nem hagytam ám annyiban. Már az illatától kábulatba estem, hát még az íze! Csak úgy ragadt össze szám az édes és savanyú zamatától. Most már nem kell attól félnem, hogy tátva marad a szám.

Persze, Józsi meséjét nem szakítottam félbe.

- Úgy képzeld el, hogy ez az egész terület egy nagyon elhanyagolt, lápos terület volt, ahová előszeretettel hordták a kétlábú őseink a szemetet. Persze, mindezt titokban.

- Azt mondod, hogy illegális szemétlerakó volt ez a terület? – döbbenten kérdeztem vissza.

- Igen, sajnos az volt. – fejét lefelé szegezte Józsi, majd rövidesen folytatta az érdekességet. – Azonban, volt egy helyi vállalkozó, aki errefelé sétáltatta a négylábú kedvencét. A napi mozgás közepette látta meg ezt az elhagyatott területet, és rögvest úgy érezte, meg kell tölteni élettel. Így döntött a Tündérkert létrehozásában. No, persze, nem egyedül. Vannak neki barátai is, akikkel, együttes erővel hozták létre ezt a csodálatos pihenőt.

A sétánk alatt sokszor megfordult a mackó fejemben az, hogy vajon réges-régen mi lehetett itt. Ugyanis dereng számomra, hogy az egyik korábbi papíros pénzünkön rajta volt egy kép, egy várral. Kíváncsiságomat csillapítva, szóvá tettem ezt a tőkés réce barátomnak, aki tüstént meg is adta a választ kérdésemre:

- Igen, a vár alatt, pontosabban itt, egy tó volt, hattyúkkal, a felmenőimmel és egy kisebb vízeséssel. Ez a bizonyos tó összeköttetésben állt a vár árokrendszerével is. Azonban a dédnagyapáink idejében a tavat feltöltötték és az alóla fakadó forrásokat bekötötték a város ivóvízrendszerébe. Ezért történt meg az, hogy a terület elszemetesedett és a béka haverok tucatjai vertek tanyát itt a mocsarasban.

- Így már világos. – nyugodott meg a lelkiismeretem és raktároztam el a hasznos információt. Mint, ahogy azt is, hogy melyik is volt az a finom birsalmafa, hiszen itt többet is találtam. Ám egyik sem volt annyira kedvemre való, mint az, ami a kávézó mellett van.

Az üde csevej közben megpillantottam a számomra legkedvesebb részét a parknak, ahol rögvest dalra fakadtam:

- Mindig a sárga úton, mindig a sárga téglán? … Ó, de szeretem ezt a filmet! - mormogtam hangosan.

- Igen, az Óz, a csodák csodája film ihlette meg a tervezőket is, hogy megelevenítsék a szereplőket. – sorolta örömökkel teli szavaival a szereplőket.

Maga az út valóban sárga, téglákkal kirakott út, ahol a fából faragott szereplők tökéletes másai állnak velünk szemben, csalva ezzel hatalmas mosolyt az arcunkra. Mancslépteimmel csak óvatosan és finoman mertem lépkedni ezeken a precízen elhelyezett köveken, félve attól, nehogy kárt tegyek bármiben is.

A sárga köves út végén egy mozi vászonhoz értünk, ahol egy nagyon hangulatos tér fogadott, ami tele volt jobbnál jobb fotelokkal. Gyorsan, bele is huppantam az egyikbe, nehogy kimaradjon a kipróbálás sorából. Józsi ezt sem hagyta szó nélkül.

- Úgy képzeld el, hogy itt, elég sűrűn, vetítések szoktak lenni, ahol még pattogatott kukoricát is nasizhatunk, ha van kedvünk.

- Igazán kedvemre való csemege lenne. Ám nem most, hiszen várnak vissza a kedves kollégák a szeretett szállodámban. – újságoltam örömmel Hápinak. – Egyszer várlak benneteket nagy örömmel. Egyúttal, nagyon szépen köszönöm az idegenvezetést! Igazán tartalmas napot töltöttünk együtt.

- Nagyon szívesen, máskor is. Örömmel fogadtunk és fogadjuk a meghívásodat is. Biztosan el fogunk látogatni a hegyen túlra is.

Mancsot és szárnyat ráztunk és elváltak útjaink egymástól. Sarkon fordulva egy gyönyörű tájkép fogadott.

A mozi tér árnyékát adó fák lombjai között megpillantottam a Diósgyőri Várat. Lenyűgözött! Következő alkalommal biztosan körbebrummogom, kívülről és belülről. Tarts velem oda is!

[hu_HU_title] => Aurél és a Tündérkert [hu_HU_metakey] => aurél, kabala, hotel, szálloda, tündérkert, birsalma, vadkacsa [hu_HU_metadescription] => Érdekesebbnél érdekesebb helyeket vélek felfedezni a környezetemben. Tarts velem és garantáltan elvarázsollak a Tündérkert kapuin belül! [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 474 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2020-10-01 12:55:06 [date_public] => 2020-09-30 [date_start] => 2020-09-30 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-tunderkert/aurel-megerkezett-a-parkba.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 1 [related] => [menu_url] => ) [1] => Array ( [id] => 99 [user_id] => 0 [hu_HU] => Lillafüredre tévedtem [hu_HU_url] => lillafuredre-tevedtem [hu_HU_text] =>

Telnek, múlnak a napok. Az idő javul, egyre melegebb van, tikkasztó hőség. Már a szabályok sem olyan súlyosak, mehetünk sétálni a szabad levegőre, bandukolni jobbra és balra. A mancsmosás azonban még továbbra is szükséges.


Ha egy kis mézre vágyom, átugrom a szállodával szemközti boltba, felkapom az Aurorás maszkom és kérek egy csuporral. Az üzletben vásárló kishaver, először nagyra nyílt szemekkel figyelt engem, majd hamar elillant a csodálata. Az édesanyja felé fordult és így szólt:

- Anya, anya! Mikor indulunk már Lillafüredre? Nem szeretném lekésni a kisvasutat!

- Megyünk, máris indulunk, csak veszünk innivalót a hosszú útra.

Hmm… Lillafüred – meredt el a tekintetem messzi gondolatok sűrűjébe. Már sokat hallottam én is a recepciós kollégáktól, ahogyan a kétlábú lakótársaimnak sorolták, merre is vezet az út, mit is lehet ott látni. A fejem egyszer csak kitisztult, megleltem a mai úti célom: látogassunk el Lillafüredre!

Mézevés után, gyorsan zuhany alá csaptam magam, illatosra mostam kerek pofimat és nyakamba vettem a helyet. Hosszú, erdős út áll előttem. Szerencsére, nem kell a belvárosban kanyarognom ahhoz, hogy eljussak a Bükk-vidék legjelentősebb turisztikai településére. Egy kedves sofőr egyenesen oda repít engem a négy lábon… akarom mondani, gumin guruló csodajárgányával.

Annyira otthonosan érzem magam: a természet illata; a fák árnyékában megbúvó napfény, ami ösvényeket jelöl ki az úton; a repülő barátaim üdvözítő csicsergése, mind-mind üdítő hatással van rám. Szárnyalok, ahogy Ők is! Könnyen a segítségemre vannak, hiszen figyelik minden mancsléptem és csak úgy dudorásznak nekem. Én sem vagyok rest, hamar szóra bírom az egyiket:

- Szia, helló! Hogy vagytok? – szólítottam le az épp mellettem elhúzó Móricot, a hegyi billegetőt.

- Szia, Aurél! Köszönjük szépen, jól vagyunk. Még nem láttalak erre mostanság. Lehetek a segítségedre?

- Igen, pont ezt szerettem volna kérni, mert Tapolcán kívül még nem csodáltam meg e tájat. Ismered a terepet?

- Persze, szárnyamban van az egész terület. Gyere, körbevezetlek! 

Megragadom az alkalmat és ki is használom. Megköszöntem szépen a sofőrömtől az utazási lehetőséget és kiszálltam a verdából. Lillafüred elején állunk, a kereszteződésben. Még mielőtt tovább indulnánk, Móric rövid csend után szóra ered:

- Ez a hely, az ükapáink idejéből ered. Az egyik jeles-neves nagyalak, Gróf Bethlen András, aki az 1890-es években része volt kis hazánk irányításának, nevezte el az akkoriban üdülőként működő települést, a szeretett unokahúgáról, Vay Erzsébetről, akit Lillának becézett. Így lett a helyünk neve Lillafüred.

- Tehát igaz a történet? – szóltam közbe.

- Igen, igaz. Sokat vendégeskedtek itt, szerették a helyet, így elnevezték. No, de lépjünk is arrébb, nehogy egy guruló csoda véget vessen az értékes életünknek. – lépnénk tovább…

 Hámori-tó

…de a lábam mintha a földbe gyökerezett volna, nem bírtam arrébb lépni. A lábaim teljesen megmerevedtek a látványtól, amiben csodámat láttam. A víz tükörsima, ragyogó felületén csak úgy cikáztak a nap sugarai. Móric visszafordult és így tette:

- Megláttad a Hámori-tavat?

- Lélegzetelállító! – csak meredten néztem a távolba és gyönyörködtem. – Ettől szebbet még nem láttam, mackóbecsületemre esküszöm!

- Biz ám, mi is szeretjük hideg vizét kortyolni. Azonban, ez sem volt ilyen egyszerű. – fogott bele egy újabb történetbe a kis csőrével – a Hámori-tó a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett.

- Mész micsoda? – kérdeztem vissza értetlenkedve.

- Mésztufa. – magyarázta Móric-, de nem is ez a lényeg. Szóval, 1810-ben hozták létre a jelenlegi méretét, mert az akkori okos szakik, az innen nem messze működő kohászat állandó vízellátását szerették volna ezzel biztosítani.

- Igen, mert Miskolc, és környéke híres a kohászatról és az itt működő vasipari gyárakról. – csatoltam a megjegyzésem.

- Pontosan, de majd erről máskor. – jegelte a témát Móric – a tó másfél kilométer hosszú, így van hol gyakorolnia a gyermekeimnek. A víz tükrében még saját magukat is láthatják repülés közben. Viszont, mindig rájuk szólok, óvatosan a gyorsasággal, hiszen helyenként meglehetősen mély a meder.

- Köszi az infót, akkor én is vigyázom majd, bele ne forduljak véletlenül. 

Ugyan ámulattól mámoros az állapotom, azonban tovább haladtunk Móriccal. Az út túloldalára átkelve, gyors lépteimmel szedve mancsom, ami mellett csak úgy süvítettek el a járművek. Kétkerekű, négykerekű, busz… a szőröm is beleborzong a szellőjükbe. A Hámori-tóval szemben egy gyönyörű nagy épület húzódik, melynek a körvonalát már láttam a tó csillogásában. Rengeteg ablak, nagy terasz, boltívek mindenhol, igazi műemlék épületnek látszik.

- Látod, Aurél, ez a Palotaszálló. – kezdi újabb történetét az újdonsült társam. – Ez a híres szálloda 1925 és 1929 között épült, neoreneszánsz stílusban.

Palotaszálló

- Ááá, már értem, hogy miért az a sok boltív. – s lőn világosság számomra.

- Igen, ahogy mondod, – mosolyodott el Móric, majd folytatta – sőt, azon felül, hogy maga az épület egy érdekesség, még a kertjében elhelyezkedő botanikus ritkaságok is egyedivé teszik. Mindenezek felül pedig – mutat az alattunk elhelyezkedő labirintus-szerű részre- a Függőkert az, ami még inkább különlegessé teszi ezt az egész helyet.

- Éspedig? – kontráztam mormota hangommal.

- Gyere, sétáljunk arra és közben mesélem.

A Palotaszálló bejáratától elkezdve a sétát lefelé, egy igazi labirintusban találtam magam. Támfal, tuja és virágágyás váltakozásában tettem meg lépteim, amiket lépcsőkkel kötöttek össze. Móric, út közben, összefutott a rég nem látott nagybátyjával, akivel heves csiripelős-dalolós örvendezések közepette megbeszélték a soron következő unokatestvér-fióka keresztelőjének időpontját. A csevej után rögtön folytatta mondáját:

- A szálloda egy meredek emelkedő tetején található, és ennek megerősítésére egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. – tárja szét szárnyait és mutat a kert összességére. – Mögöttünk pedig hazánk legmagasabb szabadesésű vízesése látható. Ugye milyen szép?

Vízesés

Valóban az! Csak úgy sebesen, susogva száguld le a víz az aljba. Ha tehetném, hemperegnék benne egy jót, úgy, hogy az egész szőrzetemből csurogna a víz. De jó is lenne! Gyorsan, megráztam mackófejem és rögtön elillantak huncut gondolataim. Vissza Móric történeteihez.

A vízesést és a Függőkertet elhagyva, a szálló hátsó kertjének ösvényén sétálva eljutunk egy sínpályához. Rögtön gondolkodóba estem,s ezért szegeztem kérdésem Mórichoz:

- Ez itt csak nem egy vasúti sin?

- Az bizony! Méghozzá a Lillafüredi Állami Erdei Vasút. Szeretjük a vonalát. Hosszú, telis tele fákkal. Sokszor megyünk játszani a gyerkőcökkel errefelé.

Már értem a kishavert a boltból! Itt van az a kisvasút, amit nem szeretett volna lekésni.

- Mikor jön a következő járat? – kérdeztem a kis csiripelő barátomtól, aki rápillantott a fali órára, majd így szólt:

- 20 perc múlva érkezik. Megvárjuk?

- Mindenképp látni szeretném!

Leültünk egy üres padra és várakoztunk. Móric olykor el-elrepült, hogy megnézze, merre pöfög a mozdony. Én pedig a magam megszokott izgatottságában vártam, hogy meglássam a vonatot. A szívem csak úgy kalapált. Nem győztem kapkodni a levegőt.

Egyszer csak befutott a szerelvény. Sokan érkeztek vele és jókora tömeg utazik tovább. Móric szerint, a kétlábú barátaink nagyon szeretnek vonatozni, hiszen sokszor nem találni ülőhelyet a szerelvényben. Pedig az én hátsó felemnek kell csak igazán a hely! El is határoztam, hogy egy másik alkalommal próbálom ki a vasutazást. Ami késik, nem múlik!

 LÁEV

Sétánkat folytatva sok érdekesség tárul még elénk. Van itt falatozók tömkelege, fagyi árus, barlangok, Kalandpark. Mindegyiknek megvan a maga története, amiket Móric nagy örömmel mesél nekem. Meg se bírom jegyezni, annyi információ, esemény, személy, évszám… teljesen elvesztem bennük. Bandukolunk, ösvényről ösvényre, sarokról sarokra, mancsom alatt csak úgy izzik a talaj. Már szinte a fáradás határán vagyok, amikor meglátom a Lillafüred végén elhelyezkedő Libegőt. Ismét csodálattal álltam előtte, hiszen nem csak a folyamatos mozgásban lévő szerkezet vett le a lábamról. A mesés táj, ami körülveszi a létesítményt, leírhatatlan.

- Szeretnél felülni a Libegőre? – kérdezte Móric kíváncsian.

- Köszönöm szépen, most nem. Ám egy következő alkalommal kíváncsian próbálnám ki, de csak akkor, ha újból velem tartasz. – kértem fel a haveromat egy újabb kalandos nap eltöltésére.

Libegő

- Ez csak természetes! – majd mancs-szárnyat ráztunk az egyezségünkre.

- Egyúttal szeretném megköszönni, amiért a segítségemre voltál, mint idegenvezető, ezen a mesés helyen. Cserébe a fáradozásodért, szeretnélek meginvitálni a szeretett szállodába, ahol lakom, egy finom vacsorára, ahol kedvedre csipegethetsz a finomabbnál finomabb ételek közül.

- Nagyon szépen köszönöm a meghívást, örömmel elfogadom. – válaszolta Móric örömrepkedései közepette. 

Ezzel a lendülettel elkezdtünk visszafelé cammogni. Az út mentén, elhagyva a Hámori-tavat és, valójában, Lillafüredet is, először Felső- Hámoron keresztül vezet vissza a városba. Móric rövid megjegyzést tett:

- Ha a baloldalra nézel, ott látod a Hámori-sziklát. Ennek mindkét oldalán sziklamászók szokták elfoglalni az évnek minden időszakában.

- Hát, ez a veszély engem nem fenyeget, hogy bármikor erőt vegyek magamon és felmásszak ezen a meredek sziklán. Inkább körbemegyek arra. – mutattam egy másik sziklás rész felé, ahol egy kereszt áll a tetején. Ez már Alsó- Hámor része volt.

- Végül is, arra is mehetsz. Ott még túra útvonal is van. Így könnyen megtalálod azt, aminek a becses neve a Molnár-szikla. – fűzte hozzá Móric.

- Miért éppen Molnár-szikla? – kérdeztem kíváncsian.

- Igazából két különböző legenda fűződik ehhez a helyhez. Az egyik szerint a szikla onnan kapta a nevét, hogy innen ugrott le a szegény molnárlegény és a gazdag molnár lánya, akik nem lehettek egymásé. Egy kevésbé ismert legenda szerint egy idős molnár ugrott le a szikláról, amikor megtudta, hogy fiatal felesége megcsalja. Ám, sajnos, a dédapám sem tudja, mi történt pontosa. – elmélkedik Móric. – Ez már örök rejtély marad mindannyiunk számára.

- Mindenesetre érdekes történet. – zártam le a történetet. 

Az út közben hazafelé, megvitattuk, sok közös ismerősünk van, hiszen a Vadóc, a vadmacska; Gyuri, a gímszarvas és Boti, a mufflon; mind abban az erdőben él, ahol mi is: a csodálatos Bükk-hegységben. Reméljük, hogy az utunk még fogja egymásét keresztezni, hiszen tervezek további kirándulásokat a környező tájakra. Bízom benne, hogy Ti is velem tartotok!

[hu_HU_title] => Lillafüredre tévedtem [hu_HU_metakey] => aurél, maci, kabala, Lillafüred, park, vízesés, kisvasút. libegő, Palotaszálló, Hámori-tó, hegyi billegető, [hu_HU_metadescription] => Tapolca sem volt rigófütty, de Lillafüred?!... [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 625 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2020-08-03 08:31:00 [date_public] => 2020-08-02 [date_start] => 2020-08-02 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-lillafured/dsc_9164.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 1 [related] => [menu_url] => ) [2] => Array ( [id] => 98 [user_id] => 0 [hu_HU] => Körbejártam Miskolctapolca zegzugát [hu_HU_url] => korbejartam-miskolctapolca-zegzugat [hu_HU_text] =>

Csuda egy világ van most. Olyan hirtelen mindenki eltűnt a szállodából, egyaránt vendég és kollégák is. Járvány lett. Ennek már két hónapja. Megijedt mindenki, jogosan. Óvjuk magunkat, vigyázunk egymásra, mossuk a mancsunkat és maszkban közlekedünk. Ez most a legtöbb, amit tehetünk magunkért és egymásért.


Én is bevackoltam a kis barlangomban, ki sem jöttem egészen addig, amíg nem enyhült ez a helyzet. Akkor viszont nyakamba vettem egész Miskolctapolcát, mert hát bezárva lenni, ennyi ideig?! Szinte csak morogtam magányomban. Viszont, ez a séta egészen a mackó lelkemig hatolt, annyira jól esett. Jobb kedvre derülök az óta, mióta már nem kell a barlangomban gubbasztani.

Nem voltam rest, minden egyes helyét bejártam ennek a csodálatos kis résznek. Már meg is értem, hogy miért szeretnek a vendégek itt megszállni. Ezt nektek is látnotok kell!

Ahogy bezáródott mögöttem a fotocellás ajtó, rögtön meghallottam a haverok csiripelését. Minden kizöldült, a táj mesés. A daruk csak úgy mozognak a szemközti építkezésen, a szorgos munkáskezek már felépítették a javát az új strandnak. Milyen jó lesz az új csúszdákon sikítani a siklás közben! Amint megnyit, az elsők között fogom kipróbálni a kanyarokat.

Mekkora daru?!

Mint azt megtudtam, Miskolctapolca első, nyitott strandja, a dédnagyapám fiatal éveinek idején, 1923-ban épült. Később, 1934-ben, amikor már a nagyapám is megszületett, üdülőhellyé nyilvánították az akkor még Miskolctól különálló települést. A strandolás meghatározó része volt boldog gyerekkorom éveinek, majd egyszer csak azt vettük tudomásul, hogy bezárt. Épp felsős voltam az erdei suliban. Tíz évnek és temérdek emléknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a strand újjáépüljön és megnyisson. Ma már nem csak pancsolhatunk, a pihenés adta wellness szolgáltatások is lehetőséget adnak ahhoz, hogy lehűtsem vagy felhevítsem magam, mind testileg, mind lelkileg. Ha szikrázó napsütés lesz, és legalább 30 °C, rögvest meglátogatom ezt a helyet.

Leugrottam a kerítésről, és vidáman cammogtam tovább. Szépen csobog a víz a Hejő-patak sodrásában, kicsit távolabb pedig egy kisebb tavat tekintek meg. Kőhíd vezet a közepére, ahonnan a béka barátaim brekegnek és kívánnak nekem szép napot a természetjárásomhoz. Meg is kérdeztem tőlük, hogy mikor költöztek Ők ide.

- Képzeld el, Aurél, hogy itt egy termálforrás volt, amelynek a hőfoka 27-30°C között mozgott. Azonban, a születésünk előtti időkben korszerűsítették a tavunkat, amit egyébként Hattyú-tónak neveztek az atyáink. Ahol most állsz, azt pedig Szerelem-szigetnek. Az újratervezés és a modernizálás során a forrás elapadt. Majd egy közeli forrásból pumpáltak ide vizet, szivattyú segítségével. A szüleim épp a közelben bóklásztak, amikor elkészült ez a hely. Annyira megtetszett nekik, hogy úgy döntöttek, itt fognak családot alapítani. Népes család lettünk, ezért át is keresztelték a tavunkat Békás-tónak. Szerencsére, azóta is vígan élünk, mert a tó vize folyamatosan pótolva van. Úszkálás közben szoktuk érezni, hogy alulról feltör a talajvíz. Mintha egy pezsgőmedencében lennénk. Ha gondolod, kipróbálhatod Te is!

Békás-tó

- Nagyon szépen köszönöm a történeted, Breki. A meghívásod is nagyra értékelem. Viszont én most továbbállok, mert hosszú út áll még előttem. Még láttok! Szép napot kívánok neked!

- Köszönjük szépen, Aurél, vigyázz magadra Te is!

Sétámat folytatva, tátom a számat.  A lágy szellőtől összezördülő fenyőfák tűlevelei között beszűrődik a napfény. A mókus kollégák cikázva ugrándoznak az ágakon. Egy pillanatra megállnak, megkeresik a tekintetem és integetnek. Azzal a lendülettel tovább is szaladnak. Csak a hosszú bozontjukat látom, ahogy húzzák maguk után, mint a repülők a csíkot az égen. A park ösvényein padok, melyek délutánra a szabadba vágyó emberek kacajától, beszélgetéseitől lesz hangos.

Mókus kolléga

A parkból kiérve a méltán híres Barlangfürdő bejáratába ütközöm. Kupolás bejárata vonzza a tekintetem. Az információs táblákat elolvasva hamar kiderül, hogy ez a fürdő már egészen a 13. századtól fontos szerepet töltött be Miskolc életében. Egy évszázaddal később, a bejárat mellet található Bencés monostort (most már csak a romjai) támadás érte, így a szerzetesek elmenekültek. Az akkor elhagyatott részt a fürdővel együtt lerombolták és a terület elmocsarasodott. Évszázadokkal később az akkori tapolcai apát szólt a térség vezetőinek, hogy területet szükséges lenne rendbe hozni és újjányitni, hiszen az itt talajra törő víz, gyógyító hatású. 1743-ban ismerte meg a nép- és állatvilág, így az én elődeim is, a fából készült fürdő akkori jellegét. 100 évvel később újból romlásnak indult az állaga, így teljes renováláson esett át a Barlangfürdő.

Épült, szépült, terjeszkedett, rendezkedett, majd a jelenlegi állapotát és helyzetét az 1998 és 2005 között történt bővítés során kapta meg. A kagyló medence vizét feltétlenül ki kell próbálnom. A Csillagos terem zaját pedig az én hangom fogja a legjobban körbeharsogni. Már alig várom, hogy ide is ellátogassak!

Lábnyomaimat figyelve, lépve egyikről a másikra eljutottam a Csónakázó-tó partjára. Hamar összehaverkodtam a kacsákkal, ki is faggattam Őket az itt létükről.

- Óóó, Aurél, mi már egy régóta őshonos család tagjai vagyunk, akik a tó kialakulásától kezdve itt él. A vizet egy 18 °C-os forrásból kapjuk nap, mint nap. A helyünk mérete az idők során szinte a felére csökkent, de a házunk szigete még mindig áll. Azt mondják a szakemberek, hogy a sok iszaposodás és a vizünk mélységének folyamatos csökkenése okozta a zsugorodást is. Eleinte csak az erdei fák vettek minket körül, majd egyszer csak útburkolatot és csónak kikötőt építettek a szakik a tavunk köré. Szerencsére, minket mind a mai napig szeretnek a látogatók, hiszen állandóan kapunk tőlük élelmet. A vizünk is mindig friss, hiszen átlagosan hét és fél nap alatt kicserélődik a tó teljes mennyisége.

Csónakázó-tó

Minden alkalommal, amikor valami újdonságot hallok a többiektől, rá kell jönnöm, hogy ez a természet egy csodálatos találmánya a világnak! Megköszöntem a baráti csevejt, majd azzal a lendülettel sarkon fordultam és el… elindultam volna…. de ez a harsány kacagás és sikítás felkeltette az érdeklődésem. Nahát! Egy sportpálya az erdő mélyén? Nagyon izgalmasnak látszik… és hangzik is. Körülszaglászom a helyet, ígéretesnek tűnik.

Hohohó, egy Bobpálya! Csak úgy süvít a menetszél a száguldók jóvoltából. Még a szőröm is az égnek áll. Minden nyelven beszélő kétlábút hallok és látok a sorban. Gyorsan fogynak a jegyek. Nem is csodálom, hiszen a pálya 800 méter hosszú, amiből 600 méteren, az erdőn keresztül zúghatunk lefelé, körülöttünk a fákkal, bokrokkal, Kakukk Mesterrel és Vakond Cimborával találkozva. Nem hiába a gyorsaság, hiszen maximum 42km/h sebességgel tudunk robogni a rozsdamentes acélszerkezetű pályán. Egy kedves hölgyemény ajánlotta, hogy próbáljam ki, de kedvesen visszautasítottam, hiszen elszállt minden mackóbátorságom. Majd ha nagyobb leszek… vagy jobb lesz az idő! Na jó, azt hiszen csak inába szállt a mackóbátorságom. Pedig rajtam kívül, mindenki élvezi. Fogom én, ne aggódjatok! Viszont inkább most folytatom a sétámat.

A Bobpályát elhagyva, a tó melletti betonutat követve egy játszótérhez érek, ami már gyerekzsivajtól hangos. Azt hiszem, már mindenkinek hiányzott a friss, szabad levegő és az önfeledt szórakozás. Kinek a beszélgetés, kinek a csúszdázás, kinek a hinta, kinek a mászóka. Öröm boldog gyerkőcöket látni. Továbbosonok, nehogy megzavarjam Őket játékukban.

Csak sétálok, csak sétálok, messzi földeken… már jócskán elhagytam az erdőt és a parkot, ám a fenyők illatát még mindig érzem. És még emelkedik is? Nem baj, le kell faragni a pocakomból, hiszen olyan jól főznek ezek a kollégák. Szóval sétálok, járkálok, Miskolctapolca útjait járva, a lakóövezet kellős közepén, egyszer csak megpillantok egy kőépületet. Csodálatosan különleges. A baj az, hogy zárva van és nem tudok bemenni. Majd egy tábla a fa kapun emlékeztet, hogy mit is látok magam előtt: Miskolci Jézus Szíve Sziklakápolna. Szentmise minden vasárnap 10:00-11:00 óra között. Nocsak, ez egy templom. A kapun túl megpillantok egy galamb gerlepárt. Annyira édesen szerelmesek, hogy nincs szívem megzavarni őket. Csak hát, a kíváncsiságom erősebb, ezért odapisszegek.

- Helló fiatalok! Ne haragudjatok, hogy megzavarlak benneteket, de szeretnék kérdezni.

- Szia kedves Barátunk! Semmi baj, kérdezz bártan.

- Tudnátok nekem mesélni erről a helyről?

- Természetesen. – kezdett hozzá búgó hangjával. – Ezt a kápolnát 1935-ben szentelték fel. Két barlangból alakították ki, amelyeket eredetileg juhok laktak. Azóta ők már elvándoroltak innen. A barlangot emberek alakították, azonban kápolnává csak egy tervezte át. Ahogy körberepültük, olyan ez a hely, mintha egy földalatti temetkezési helyen lennénk. Azt hittük, hogy itt meg tudjuk szentelni a kapcsolatunkat és házasságot tudunk kötni, de hiába. Amint látod, egy héten csak egyszer van nyitva az idegenek előtt.

- Akkor Nektek sem sikerült még bejutni?

- Sajnos, nem. Csak andalgunk itt, mert ez a táj a lelkünkig hatol, annyira szép. Tudod, mi városban élünk, nem vagyunk hozzászokva a csendhez és a nyugalomhoz. Mindig ijesztget valaki bennünket. Ezért kiélvezzük ezt, amíg tehetjük.

- Értem. Akkor nem is zavarlak benneteket. Nagyon szépen köszönöm az információt! – meglengettem mancsomat és elkezdtem visszafelé battyogni.

Út közben, már visszafelé tartottam, amikor elgondolkodtam azon, hogy mennyi szép helyen jártam én ma. Meg is értem, hogy miért szeretnek az emberek vidékről ideutazni. Mindenki megtalálja a magának való szórakozást. Tapolcán kívül még van mit látni a környéken, de már nem tudok most erre gondolni, hiszen a szállodába visszaérve megcsapta egy kellemes illat az orromat. Azt hiszem, éhes vagyok! A csavargást átteszem egy másik napra. Hiszen, holnap is van nap…

[hu_HU_title] => Körbejártam Miskolctapolca zegzugát [hu_HU_metakey] => aurél, maci, kabala, Miskolctapolca, park, strand, barlangfürdő, mókus, hattyú, kacsa, bobpálya, sziklakápolna [hu_HU_metadescription] => Gyere és járjuk együtt körbe Tapolcát, hisz oly csodás! [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 772 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2020-07-01 10:15:41 [date_public] => 2020-06-30 [date_start] => 2020-06-30 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-tapolca/aurel-strand.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 1 [related] => [menu_url] => ) [3] => Array ( [id] => 96 [user_id] => 0 [hu_HU] => Mosok, vasalok, takarítok – A szobalányok egy napja [hu_HU_url] => mosok-vasalok-takaritok [hu_HU_text] =>

Hajnalodik. Kiugrom az ágyból. Gyorsan átmozgatom minden izmomat, mielőtt bele vetem magam a nagy munkába…. Akarom mondani megfigyelő munkába. Ugyanis, a mai napomat a szobalányokkal fogom tölteni. Sokszor átmormogtam már magamban azt, hogy vajon mivel is foglalatoskodnak ezek az állandóan sürgő-forgó hölgyemények egész nap. Nos, ez hamarosan kiderül.


Reggel háromnegyed hat és már a lányok meg is érkeztek, mire én lehuppanok hozzájuk az alagsorba. Átöltöznek kényelmes, de mégis formaruhába, majd elkezdik a jól megszokott rutinjukat. A mai napon Roxána lesz a segítségemre, ő fog nekem mindent megmutatni. Sőt, azt ígérte, ha a nap végére is ennyire fogok lelkesedni, mint most, akkor kipróbálhatom azt a nagy vasaló gépet. Jujj, csak a szőrömet le ne égesse!

- Gyere, Aurél, kezdjünk is neki az étteremnek. – mondja Roxi, majd belém karol, és már visz is.

Az étterembe cammogván, ahol azok a csuda finom lakomák szoktak lenni, most üres. Csak egy kolléga ügyeskedik a pultban, hangolja a zenét és helyezi üzembe a számlázó gépet. Az ő kacajától és kedvétől mindenki jó kedvre derül. Így tett velem is:

- Jó reggelt, kedves Aurél! Már nagyon régen nem találkoztunk. Hogy vagy? Hogy érzed magad?

- Jó reggelt, Zsuzsa! Így van, majdnem 3 éve annak, hogy utoljára örülhettünk egymásnak. Köszönöm szépen, kiválóan érzem magam, hiszen kiváló emberek vesznek körül.

- Ennek roppant örülök. Ha szabad megtudnom, mit csinálsz itt ilyen korán?

- A mai napon a szobalányok munkáját fogom szemügyre venni, hiszen olyan sok kérdés merül fel bennem, hogy mit és hogyan végeznek. Ezért az itt létem.

- Értem. Akkor további szép napot kívánok neked! Remélem, még találkozunk! – azzal a lendülettel a kolléganő kinyitotta az ajtót és belibbent rajta, hogy folytassa a reggelihez szükséges előkészületeket. Irány a munka, mert a szó elszáll.

 Zsuzsa mosolya

Roxi megmutatta, hogy a reggeli órákban mik a legfontosabb lépések, amiket meg kell tenni a teljes tisztaság érdekében.

Észrevétlenül feltakarítják az étterem padlózatát. Sepregetik, mossák centiről centire.

Majd a recepció körül is serte-pertélnek, nehogy a vendégek kifogásolni tudják a mancsnyomaimat a pulton.

- Ezután következnek a közös helyiségek. Itt nem csak felmosunk, hanem ellenőrizzük a papírokat, a szappanokat és az illatosítókat. – mesélte Roxi, akinek a szája mellett azért a keze is igen gyorsan, ügyesen jár.

 Roxi és az ellenőrzés

Nem sokkal ezután, már a wellness részlegben járunk. Hmmm… ez a bugyogás állandóan mámorba ejt! A mai munka után biztos, hogy bele is vetem magam a habjai közé. No, de most vissza a kötelességhez.

- Itt elég nagy területre kell figyelnünk. A medencék körül, a pihenőtérben és a lépcsőn a vizesedést össze kell húzni, majd fel is takarítjuk. Ezen felül a fürdőblokkokban is szükséges a megfelelő tisztítás. Hiszen a vendégek ezeket nap, mint nap, óráról órára használják. – mutatja Roxi, aki a kezembe nyomott egy partvist, majd így szólt:

- Nos, Aurél, ha szeretnéd kipróbálni magad, akkor itt az alkalom: segíthetsz nekem felmosni a padlót. Arra találod a szauna rész pihenőterét.

- Óóó, hát hogyne. Nagy örömmel!

Megfogtam a nyelet a vödörrel és legurultam a szauna térbe, ahol sötétség volt. Szépen húztam a felmosót jobbról balra, balról jobbra, amíg minden nem csillogott az egész felület. Kaptam is dicséretet érte!

 

Mire végeztünk, a másik két leányzó, Szandra és Mónika is végzett a konferenciaterem rendbetételével. Szinte együtt értünk a mosodához. A nagy mosodához, ahonnan indul minden takarítási és tisztítási eljárás. Most bepillanthatok ide is.

 

Pompás az az illat, ami körülvesz engem. Mintha a fenyőerdők legmélyebb ösvényén sétálgatnék élelmet keresgélve. Holott, ez csak a mosószer illata.

Mosógépek, szárítógép mind-mind egymás mellett sorakoznak. A polcokon minden törölköző típus egymásra fektetve találja magát. Az ágynemű huzatok még vasalásra várva tornyosulnak az asztalon. Az abroszok már az állványon várják, hogy leterítsék őket az étterem asztalaira. Minden megy a maga rendjén, ahogy az illik ilyenkor. Ugyanilyen pontossággal osztja ki Gabi, a főszobaasszony a mai feladatokat is. Irány az emelet, tegyünk rendet a szobákban!

- Általában párosával szoktunk menni a szobákat rendbe tenni. Azonban, mivel most csak hárman vagyunk, így az Én segítségem Te leszel, Aurél. Moncsi és Szandi pedig mennek a maguk tempójában. – szólt Roxi és az első emeletet vettük a kezeink közé.

 

Úgy látom, nem fogunk unatkozni, hiszen összesen 20 szoba utazik és ugyanennyi érkezik hozzánk a délutáni órák folyamán. Továbbá 10 szoba még lakó.

- Ez azt jelenti, hogy először azokat a szobákat tesszük rendbe, amelyek elutaznak most, illetve rögtön érkeznek is oda. Majd ezután a még lakó vendégek szobáit szépítjük, ha kéri a vendég.

- Miért, lehetséges, hogy nem?

- Igen, tudod Aurél, vagy egy táblánk, amit ha az ajtón találunk, akkor nem zavarhatjuk a vendéget. Ha majd odaérünk, megmutatom neked.

- Rendben, Roxi! Iszom a szavaidat.

 

Azzal a lendülettel beléptünk a 102-es szobába. Pont az enyém mellett… Az első lépés a szekrények, fiókok ellenőrzése, hogy véletlenül nem-e hagyott itt valamit a vendég. Amennyiben igen, úgy az lekerül a recepcióra. Ha jelentkezik érte a jogos tulajdonosa, azt rögvest át is tudják neki nyújtani, vagy akár el is tudják neki postázni.

- Nos, itt szerencsére nem maradt benn semmi. Jöhet a fürdőszoba!

Roxi tüstént vette is a kezébe a tisztítószereket és mutatta, magyarázta, hogy melyik mire való.

- Ez ablaktisztító, ezzel a tükröket szoktuk takarítani. Ez pedig általános tisztítószer, amivel minden olyan felületet befújunk, amit csak szükséges. A harmadik pedig a vízkőoldó. Ettől lesz csodálatosan szép az összes szaniter.

Nemhiába, Én is mindig gyönyörködöm a csap fényében, hiszen látom, hogy a fejem búbján más irányba áll a séróm.

 

A szerek mellett eszközök is segítik a munkánkat, amiből Roxi nem fél, egyet a kezembe is nyom:

- Ha szeretnéd, itt is megmutathatod, hogy mennyire vagy ügyes. Ez egy lehúzó. Én megtisztítom a zuhanykabin ajtaját, Te pedig húzd le azt. De csíkmentes legyen, ám!

- Igyekszem!

Hűha, hát ez valóban nem egyszerű. Pontos, precíz munkát követel a takarítás. Főleg azért, mert minden ideérkező vendég ugyanazt a színvonalat szeretné megkapni, amit látott, hallott vagy már tapasztalt. Minden igyekezetem ellenére is úgy érzem, bele kell még jönnöm.

 Húzon én, húzom....

- Ha a fürdőszoba készen van, akkor mehetünk a szobai részre. Itt már elég sok apróságra kell figyelnünk. Mutatom a praktikákat.

Az ágynemű lehúzása, a használt törölköző, továbbá fürdőköntös szennyesbe való rakása a legelső mozzanat. Majd jöhet a porszívózás.

- A szívás során nagyon alaposan kell minden területet takarítani, hiszen egy felület sem maradhat tisztátlanul.

- Igen, én is mindig ügyelek erre. Főleg mikor váltom a bundámat. Olyankor egy egész kabátot lehetne készíteni a szőrzetemből.

 

Roxi jó alaposan tolta a porszívó fejét minden egyes sarokba, zugba, az ágy alá, a függönyök alatt és mögött. Szó se róla, igazi szakember ez a csaj!

- Amikor már az összes csúnyaságot összeszívtuk a szőnyegről, akkor jöhet a portalanítás. Mindent, szintén alaposan áttörlünk ezzel a textillel, hogy ne maradjon foltos és ujjlenyomatos. Így! Megpróbálod?

- Minden további nélkül. – és már fújtam, töröltem. Fújtam, töröltem. Láss csodát, valóban csíkmentes ez az asztal. Azt hiszem, menni fog a többi szobában is.

 

Törlés, szívás, tisztítás… azt hiszem végeztünk mindennel. Végre szusszannék egyet, mire egy kacajjal vállon kopogtat Roxi és rendre utasít:

- Hohohó, Aurél, nehogy azt hidd, hogy ezzel végeztünk is! A frissen mosott ágyneműt még fel kell húzni a párnára és a paplanra, alá pedig lepedőt szükséges tenni. És a törölközőt se hagyjuk ki a köntössel együtt.

- Elnézést kérek, csak a mancsom már egy kicsit elzsibbadt a sok törölgetéstől.

- Semmi gond, Aurél, ez mindenkivel megesik az első időszakban. Később már meg sem fog kottyanni! – mosolyodott el Roxi és már készen is volt az ágy.

A tisztaság illata lenyűgöz. Viszont az is, hogy valójában mennyit dolgoznak ezek a lányok. Kő kemény fizikai munka. Emeltre fel, emeletről le, hajol, guggol, fúj, töröl, szív…. Meghajlok előttük!

 

Ezzel végeztünk. Viszont még vár ránk 9 szoba. Erőt veszek magamon és haladunk szépen sorba.

Hamar sikerült végeznünk a szobákkal. Jöhetnek a még lakó vendégek szobáinak szebbé tétele.

- Ilyenkor vagy be tudunk menni a szobába, vagy nem.

- Amit említettél…?

- Igen, ahogy mondtam is neked, van egy táblánk, amit a vendég kétféleképpen tehet ki az ajtajára. Az egyik oldalán az található, hogy „Ne zavarjanak!”. Ilyenkor nem szoktunk még csak bekopogni sem a szobába, mert tiszteletben tartjuk a vendég kérését. Ha pihenni szeretne, pihenjen nyugodtan.

- Értem. És mi a másik oldala?

- A másik oldalán a „Takarítást kérek!” felirat található. Ilyenkor bekopogunk illedelmesen és bekéreckedünk a szobába annak érdekében, hogy kiürítsük a szemetest, megigazítsuk az ágyat, rendbe tegyük a fürdőszobát. Amennyiben a vendég szeretné, úgy a törölközőjét is kicseréljük. Viszont ehhez szükséges az Ő jelzése.

- Mi is pontosan ez a jelzés?

- Ha a kedves vendég ledobja a törölközőjét a fürdőszoba közepére, akkor az azt jelenti, hogy koszos, ki kell cserélni. Azonban, ha a pulton hagyja, itt, a mosdó mellett, vagy a törölköző szárítón, úgy Ő még azt szeretné használni.

- Világos. Már mindent értek.

 

Roxi magyarázata után át is tértünk az Ő nyelvünkön „maradós” szobák tisztítására. Fele-fele arányban megoszlott a táblácskák jelzése, így volt, ahol sikerült szépíteni a szobát, de volt, ahol nem.

A „maradósozás”-t követően pacsiztunk egyet Roxival, majd a következőket mondta nekem:

- Aurél, nagyon örülök, hogy a segítségemre voltál, hiszen mindent a Tőled telhető legjobban próbáltál megtenni. Joggal mondhatom, hogy sikerült is.

- Ohh kedves Roxi! Nagyon szépen köszönöm a dicsérő szavaidat! Igen, az én mancsom nem minden esetben a legmegfelelőbb méretű a tárgyak és felületek tisztításához.

- Nem baj, a gyakorlás teszi a mestert. Éppen ezért, a jól megérdemelt jutalmad is megkapod. Gyere, vigyük le az eszközeinket a mosodába és megmutatom, hogy valójában hogyan is működik a mángorló, ahogy Te ismered: a vasaló.

 

Úrrá lett rajtam az izgatottság. Az összes szőröm az égnek állt, olyan örömmel vártam, hogy leérjünk az alagsorba. A liftajtó nyílása után ismét az orromban éreztem azt a friss illatot, amit már a munka során is szaglásztam. Gabi egy igazi csodaszerrel mos és öblít.  Mintha az erdei tisztáson szaladgálnék… Egy karakán hang szakítja félbe a lépteimet:

- Aurél! Ne álmodozz, inkább gyere és élvezd ki még a munka hátralévő részét. – szólt Gabi, aki Roxival együtt mutatta meg nekem, hogy hogyan kell gyűrődés és csíkmentesre vasalni az étteremben használatos abroszokat.

- Igenis, értettem. – vágtam magam mackóőrségbe és fogtam hozzá a megmutatott melóhoz.

 A mángorló

Remélem, hogy a terítők valóban jól fognak mutatni az asztalokon az étteremben. Hamarosan ellenőrzöm őket…

[hu_HU_title] => Mosok, vasalok, takarítok – A szobalányok egy napja [hu_HU_metakey] => aurél, blog, maci, kabala, wellness, szálloda, hotel, négycsillag, housekeeper, takarítás, mosás, vasalás, törölgetés, porszívózás, szauna [hu_HU_metadescription] => Mindig is érdekelt a szobalányok munkája. Nem voltam rest, bekéreckedtem hozzájuk egy napra. [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 1036 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2020-02-21 07:32:33 [date_public] => 2020-02-20 [date_start] => 2020-02-20 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-housekeeper/dsc_8628.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 1 [related] => [menu_url] => ) [4] => Array ( [id] => 95 [user_id] => 0 [hu_HU] => Zenés-táncos forgatag [hu_HU_url] => zenes-tancos-forgatag [hu_HU_text] =>

Nagyon sokat hallottam a kollégáktól arról, hogy milyen jó buli szokott kerekedni szilveszter estéjén. Így hát vettem a medve bátorságom és részt vettem az év utolsó estéjén.


Már az előkészületeknél is lehuppantam, hátha tudok bármiben segíteni a kedvenc kollégáknak, de mire én észbe kaptam, addigra már szinte minden készen volt.

Asztalok szépen megterítve várták a vendégeket

A rendezvény a konferenciateremben került megtartásra, ahol a teríték is azt kívánta, hogy „Jöjjenek, kedveskéim, jöjjenek és egyenek belőlem!” Én nem voltam rest, mindent kipróbáltam.

Womanpower

Étvágy fokozónak, a vacsora megkezdése előtt egy rövid táncbemutató erejéig, egy csajos csoportot invitáltak meg. Mióta láttam őket, azon jár az eszem, hogy eltanulom tőlük a lépéseket, mert igen jól rázták…

Libamáj terrine

Majd megkezdtük az étkezést. Azok az aranyos, kis krémes, hús falatok, - amiről kiderült, hogy a gágogó haverok legfinomabb részéből készült – nem tudtam nekik ellenállni. Megkóstoltam. (Libamáj terrine vörösboros fügével és kakukkfüves piskótával)

Újragondolt marha tatár

Találkoztam más fajta hús halmazokkal is, ami ugyan már nem Múúú-zott, de annál inkább nyeltem az íze miatt. (Újragondolt marha tatár)

Garnéla

A számomra legfinomabb mini falatka pedig az a pici kis tengeri kolléga volt, akivel még a nyáron találkoztam a nyaralásom során. (Sáfrányban marinált garnélafarok, sült paprikával)

Sütik egyszer

Ha már tenger, akkor a desszertekhez ugorva, nem hagyhattam ki a hajókat sem. (Málnás tart torta és Aszalt szilvás, vörösboros brownie)

Sütik kétszer

… és ez a pohár?! Még az orrom hegye is habos volt, úgy belenyaltam a legmélyére, hogy minden cseppje az enyém legyen! (Feketeerdő pohárkrém)

A svédasztal a vendégekkel

Közben, azért odafigyeltem arra is, hogy minden kedves vendégnek jusson az összes ételből. Azt kell, hogy mondjam: ízlett nekik is! 

A játékok játéka

A bőséges vacsora után megkezdődött az igazi mulatság. Volt, aki ropni kezdte a táncparketten, mert a lányoktól már hamar el is lesték a mozdulatokat. Viszont voltak, akik a játékok felé indultak. Úgy szintén én is. Nehogy már a karácsonyi ajándék pénzemet ne tudjam eljátszani. Na, jó csak vicceltem!

Sült gesztenye, a kedvencem

A játék után egy kis nassolni valóra vágytam. Ki is cammogtam a bejárat elé, hiszen jó meleg puncsot és sült gesztenyét kínáltak a kollégák. Hmmm… rögtön eszembe jutottak a haverok az erdőből!

Tűzi játék

Gyorsan eltelt az idő, mire éjfélt ütött az óra. Mindannyian koccintottunk egy pohár pezsgővel, majd megnéztük a tűzijátékot. Először egy kicsit féltem, mert azt hittem, hogy a dörrenések egy puskából jönnek. Végül rövid időn belül megláttam a szép fényeket és megnyugodtam.

Lencse főzelék

Az újévet lencsével kell kezdeni, hogy az jövedelmező legyen. Ebből mi sem maradtunk ki. A füstölt-főtt tarja a főzelékhez pedig nyálcsorgatóan ínycsiklandó volt.

Roppant mód jól éreztem magam! Azt hiszem, idén is beteszem a mancsom ide, szilveszterkor, csak tudjam időben lefoglalni a szobámat.

[hu_HU_title] => Zenés-táncos forgatag [hu_HU_metakey] => Aurél, szálloda, aurora, szilveszter, parti, mackó, kabala, konferenciaterem, kollégák, vacsora, pezsgő, hideg, meleg, étkezés [hu_HU_metadescription] => Különös szilveszter.... szól a dal. Számomra is az volt. [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 769 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2020-01-04 16:00:59 [date_public] => 2020-01-03 [date_start] => 2020-01-03 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-szilveszter/kiemelt-kep.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 1 [related] => [menu_url] => ) [5] => Array ( [id] => 94 [user_id] => 0 [hu_HU] => Lazulós délelőtt [hu_HU_url] => lazulos-delelott [hu_HU_text] =>

Reggel fél hét van.  Jelentem, felfrissültem! Ez a wellness részleg valóban nagyon el tudja lazítani minden pihenni vágyó porcikámat. Viszont, ha már leegyeztettem tegnap a masszázs időpontot, akkor nem is szabad kihagynom. Megyek is, gyorsan betárolok egy kis szén-hidrátot, nehogy leessen a vércukor szintem. Hét órától már lehet reggelizni, hát ki ne maradjak belőle!


Aurél várakozik a lobbiban

Az ajtó előtt már várakozik néhány vendég. Szimpatikusan, mosolyognak is rám, de sajnos nem értem a nyelvüket. Biztos külföldi vendégek. Sietnek is előre, amikor nyílik az ajtó. Hagyom is őket, hagy menjenek a dolgukra. Én úgyis ráérek 10 óráig. Gondoltam, kinézek az ajtón, milyen is lesz a mai időjárás. Ez a gyönyörű őszi táj, ahogy a falevelek már bebarnultak és leestek a fákról, elképesztő látványt nyújt. Imádom az eső illatát… és játszani az avarban? Ott mindig találok valami elemózsiát magamnak. Egy aprócska kis desszert, csak nem az asztalon, hanem az avarban.  A köd sem okoz gondot, hiszen a tapasztalataimra és a szaglásomra hagyatkozom. Hmm, még a hideg is kirázott.

Aurél imádja az őszi időjárást

Gyorsan, magamhoz is tértem, uzsgyi, befelé az étterembe. Reggelizzünk!

A pultból egy kedves hang szólít meg:

- Jó reggelt, Aurél! Reggelizni szeretnél?

- Jó reggelt, Oszi! Igen, szeretném megkóstolni a reggeli választékot is. Az ebéden már túl vagyok, fogamra való volt. Most egy kicsit felturbóznám magam a mai napra.

- Rendben, jó étvágyat kívánok!  

Aurél találkozik Oszival az étteremben

Az irányomat a kivilágított pultok felé vettem. Közelebb érve rájöttem, hogy nem is olyan kicsik ezek a pultok. Van külön hideg és meleg pult. Bőség zavara: NEM TUDOM, HOGY MIT EGYEK! Van itt minden, ami a szemnek és a szájnak ingere lehet. Tojásrántotta, kolbász, virsli, gomba, paprika, paradicsom, felvágott, sajtok…

Aurél a bőség zavarában

Aurél és a hideg pult

Megfordultam és még ott sem volt vége a sornak: kenyér, zsemle, gyümölcs, ivólevek. Csak úgy káprázik a szemem. Jobb lesz, ha mindenből választok egy kicsit és elnyammogom. Az étterem most is csendes, barátias légkör érződik. Mindenki mosolyog és jó kedvű. Egyszerűen imádom ezt a helyet!

Aurél a péksütemények bűvöletében

A reggelit befejezve, Oszihoz siettem, hogy megkérdezzem, hogy állok időben:

- Kedves Oszi! Meg tudnád nekem mondani az időt?

- Természetesen, 10 óra lesz 5 perc múlva.

- Hűha! Időben vagyok. Köszönöm szépen!

- Nagyon szívesen és kedves egészségedre a reggelit!

- Egy jó kávéra majd lehet, hogy még benézed. Viszont most sietek, már vár Csenge!

- Rendben!

Azzal a lendülettel felszaladtam a szobámba, magamra csaptam a törcsimet és lebattyogtam az alagsorba.

Aurél leugrik a masszázsra

Csenge már várt az ajtóban, én pedig izgatottan, teli mosollyal lépkedtem felé.

- Jó reggelt, Aurél! Na, hogy telt az estéd? Jó volt a wellness?

- Jó reggelt, Csenge! Óóó, igen, nagyon élveztem a bugyogást és a meleget a szaunában. Azt hiszem, még fogom használni.

- Ezt örömmel hallom. Azonban, most gyere és helyezd magad kényelembe a masszázs ágyon.

Nagyon hangulatos kis helyiség ez a masszázs szoba. Mécsesek mindenhol, félhomályban fekszem az ágyon. Zene is szól, a nyugalom szigetén érzem magam.

Aurél a masszázsszobában

Fel is huppantam az ágy kellős közepére és a következő kérdésekkel bombázott meg a kolléganő:

- Aurél! Hagy kérdezzem meg, hogy van-e valamilyen betegséged? Volt-e a közelmúltban műtéted? Szedsz-e valamilyen gyógyszert?

- Köszönöm kérdésed, nem, makkegészséges vagyok! Az erdei gombák, füvek, a friss levegő és a tiszta forrásvíz mind-mind elősegíti azt, hogy a lehető legjobb formában tartsam magam. Így, szerencsére, nem szenvedek semmiféle betegségtől és nem szedek gyógyszereket sem.

- Rendben, köszönöm szépen! Van-e már elképzelésed, hogy milyen masszázst szeretnél igénybe venni?

- Megmondom őszintén, én úgy ugrottam le hozzád, hogy még morfondírozni sem volt idő azon, hogy miben lenne jó illatozni és nyújtózni. Így ezt rád bízom!

- Én a levendulaolajos masszázst ajánlanám neked, hiszen ha már ennyire fellazította az izmaidat a szauna melegsége, akkor célszerű ezeket meg is nyugtatni. Hiszen a levendulának igen nagy ez a pihentető hatása.

- Legyen! Mancsot rá! - és már hozzám is kezdett Csenge.

Aurél teljesen ellazult

Az első a terebélyes hátam. Eleinte csak finom simogatást éreztem. Majd ez a cirógatás átváltott egyre erősebb és erősebb masszírozássá. Hűha, saját magam érzem a gubókat a hátamon. Ez biztos a sok avarban való hempergés miatt van.

Aurél terebélyes háta

Majd a vállaim ellazítását kezdte meg. Már szinte majdnem horpasztottam, amikor megkért szépen, hogy forduljak át a hátamra. Hát, ez egy kicsit nehezen ment, hiszen a nemrégiben betermelt reggeli még igencsak ott pihent a pocakom legmélyén. Sebaj, mindent a pihenés érdekében: átgurultam!

Aurél vállai

Percekkel később már nem is éreztem, újból az álom határán voltam. Következett a levezetés. Igen, mert a masszázsnak is van bevezetése, fő része és levezetése. Ugyanis először mélysimításokat alkalmaz a masszőr, hogy minél inkább fel tudja lazítani a szöveteket és az izmokat. Ezután vág bele a gyúrásba, ahol is már megszűnnek az izommerevségek és a letapadások.  Majd levezetésként nagyon könnyű, felszínes simításokat kapunk. Ebből is gondolva azt, hogy már a végéhez ért a lazításunk órája.

Aurél már szinte alszik

Már jönnek a bárányok, elkezdem őket számolni. Egy, kettő, három…. Ekkor szólít meg finoman Csenge:

- Kedves egészségedre, Aurél! Remélem, kellőképpen ellazultál.

- Oh, jajj, már vége is? Hát épp most kezdtem el számolni a haverokat.

Véget ért a masszázs

- Igen, sajnos, el kell, hogy szomorítsalak, már eltelt az egy óra.

- Értem. Nagyon élveztem, köszönöm szépen. A közeljövőben még biztos, hogy dörömbölni fogok nálad egy újabb időpont miatt.

- Rendben, várlak sok szeretettel!

Kijöttem az ajtón és már boldogan, széles mosollyal várt Csengére a következő vendég.

Mintha a fellegekben járnék, olyan frissnek és üdének érzem magam. Megyek, és még behuppanok egy szösszenetnyit a bugyogások közé. Csak el ne aludjak…

[hu_HU_title] => Lazulós délelőtt [hu_HU_metakey] => Aurél, szálloda, aurora, masszázs, bemutatás, mackó, kabala, alagsor, kollégák, reggeli, kontinentális, hideg, meleg, étkezés [hu_HU_metadescription] => Eljött a várva várt masszázs időpontom. Gyere és próbáljuk ki együtt! [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 1025 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2019-11-27 09:59:43 [date_public] => 2019-11-26 [date_start] => 2019-11-26 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-masszazs/aurel-agy-vege.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 1 [related] => [menu_url] => ) [6] => Array ( [id] => 93 [user_id] => 0 [hu_HU] => Tök jó, hogy jöttetek! [hu_HU_url] => tok-jo-hogy-jottetek [hu_HU_text] =>

Idén első alkalommal a szálloda személyzete úgy döntött, hogy jó lenne egy különleges eseménnyel meglepni minket, lakókat.


Ez a meglepetés pedig a tökfaragás volt. Én személy szerint nagyon szeretem a tököt. Édes, mint a méz, csak úgy habzsolom, amikor elém kerül. A program során nehéz is volt megállnom, hogy ne vessem rá magam a teljes készletre… de sikerült: megmenekült az összes tök előlem!

Édes, mint a méz

A tökfaragás két napon keresztül volt elérhető, október 30-án, szerdán és október 31-én, csütörtökön.

Két napon kersztül faraghattunk

Ebben az időszakban sok gyerkőccel találkoztam, ezért is támadt az az ötlet, hogy két esemény is kerüljön megrendezésre.  

Teli vigyor

Természetesen, én is részt vettem a programon és dokumentáltam mindent a nagyra kerekedett szemeimmel.

Nagyított vigyor

A faragás élménye mellett a versenyszellem is meghatározó volt, hiszen aki a legötletesebb tököt faragta ki, az kapott Rólam egy hasonmást. Mindenki boldog volt: Én is és a faragók is!

A boldog nyertesek

Remélem, jövőre is lesz még ilyen lehetőség. Ígérem, akkor már én is kiveszem a részem a faragásból! 

Mindenki nyert, szerintem...

[hu_HU_title] => Tök jó, hogy jöttetek! [hu_HU_metakey] => Aurél, szálloda, aurora, tök, tökfaragás, bemutatás, mackó, kabala, konferenciaterem, gyermekek, halloween [hu_HU_metadescription] => Tök jó, hogy jöttetek! Aki pedig nem jött, jöjjön jövőre! [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 691 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2019-11-14 11:56:30 [date_public] => 2019-11-13 [date_start] => 2019-11-13 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-tok-jo/aurel_kedvencei.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 1 [related] => [menu_url] => ) [7] => Array ( [id] => 92 [user_id] => 0 [hu_HU] => Irány lubickolni! [hu_HU_url] => irany-lubickolni [hu_HU_text] =>

A kiadós ebéd utáni alvásból felkelve, úgy érzem, üdítő lesz élvezni a medencék habjait. Ha jól rémlik, a recepciótól nem messze találom a wellness részleget. Biztos, ami biztos, megyek és megkérdezem.


Belebújtam a fürdőnacimba, a vállamra csaptam a törülközőmet és célba vettem a fürdőrészleget.

A liftbe belépve eszembe jutott, ahogy Bence említette, ha szeretnék, szauna lepedőt is kapok. Csak kérnem kell a recepción. Így is tettem. Egy újabb mosolygós arc fogadott a pult mögött:

- Szia, Aurél! Örülök, hogy látlak. Miben segíthetek?

- Szia, Anett! Szeretnék kérni egy szauna lepedőt, mert lubickolni vágyom!

- Kérésed számomra parancs, máris hozom.

Ugyanazzal a mosollyal és lendülettel meg is kaptam a kendőt… akarom mondani lepedőt. Illedelmesen megköszöntem, azt is a vállamra hajítottam és elindultam a huncut sötétség folyosóján. Hasonló remegés fogott el, mint amikor átvettem a várva várt szobámat. Már minden porcikám a vizet várja!

Ahogy belépek az ajtón, csak a víz csobogása hallatszik. Hmm… ez nem is csobogás, hanem a buborék áradat zubogása. Mintha az erdő legmélyén lennék, a kedvenc forrásom mellett.  Inni ugyan nem lehet belőle, de már a hangja miatt érzem úgy, hogy minél hamarabb ki kell, hogy próbáljam. Nocsak, itt a jakuzzi medence. A hőfoka kellemes, de nem túl meleg.  A lemenő nap fénye csak úgy cikázik a buborékok által megemelkedett víz színén. Hmm… mennyei ez a dögöny a hátamnak!

Jó néhány perc után tova lettek a buborékok. Biztos, nekik is kell egy kis pihenő, hogy újra a vendégek kedvében tudjanak járni, ha a masszázs elemekre vágynak. Addig áthuppanok az úszómedencébe, hogy lehűtsem magam. Ez a víz már egy picit hűvösebb. Mint a forrás vize: kellemesen frissítő. Úszom egyet! Remélem, nem pancsolom ki az összes vizet a mederből.

Már eléggé ellazítottam magam, megyek hát, lekukkantok az alagsori részbe szaunázni egyet. A lépcsőn, lassan lépkedve lefelé, egyre sötétebb helyiségben találom magam. Megnyugtató csend uralkodik itt.  Virágok a falon, pihenő ágyak mindenhol.  A díszítő elemekkel szemközti falon nagy barna, átlátszó üveggel elzárt odú található. Nagyon meleg árad innen. Hát persze, ez a finn szauna! Be is húzódom 15 percre, hogy ez a meleg átjárja minden elernyedt porcikámat. 

A szaunázás végeztével gyorsan lehűtöm magam a zuhany alatt, nehogy a meleg hevében valami furcsaság történjen velem. Tusolás közben figyelmes lettem egy másik, sokkal kisebb helyiségre. Hasonlít a finn szauna odújára: ugyanolyan barna, átlátszó üveges ajtaja van...

Két szauna lenne?  Egy ismerős, kedves arc pont a segítségemre akad, meg is kérdezem tőle:

- Szia, Csenge! Lehet egy kérdésem?

- Szia, Aurél! Persze, akár kettő is.

- Meg tudnád nekem mondani, hogy ez a helyiség milyen szolgáltatást tud nyújtani nekem?

- Ez az infra kabinunk. Ez is szauna, de mégis más. A finn szaunától eltérően, itt nem a levegő melegszik fel és, ezáltal a testünk, hanem közvetlenül a bőrünk alatti szövetek, ezért jóval alacsonyabb hőmérsékleten is megizzasztja a felhasználóját, körülbelül 45 és 60 fok között üzemel.

- Így már értem. Jól látom, hogy ez kisebb férőhelyes, mint a másik?

- Igen, ez jóval kisebb. Ide maximum 3 vendég fér be.

- Ohh… akkor az én pocakom egyedül elfoglalná a másik két vendég helyét is. Inkább kihagyom most ezt az élvezetet. Nagyon szépen köszönöm az információt!

- Igazán nincs mit, máskor is!

Ezzel kettéválnak az útjaink Csengével. Azonban, egy rövid pillanat alatt végig futott rajtam az a gondolat: ha már így el vagyok lazítva, az erdei botorkálások okozta görcseimet is ki kellene kúráltatni. Pillanatok alatt utána szóltam ennek a bájos hölgynek:

- Csenge! Van még mára szabad időpontod?

- Mára már sajnos betelt minden szabad helyem. Viszont holnapra nagyon szívesen nézek neked. Gyere, és a recepción egyeztetünk egyet!

Szinte karöltve, örömteli csevegés közepette felbattyogtunk Anetthez a recepcióra és holnapra kaptam egy kellemes masszázsra időpontot.

Tartsatok velem oda is! Ezt a páratlan élményt kár lenne kihagyni!

[hu_HU_title] => Irány lubickolni! [hu_HU_metakey] => Aurél, szálloda, aurora, wellness, betekintés, bemutatás, mackó, kabala, jakuzzi, medence, szauna [hu_HU_metadescription] => Nem voltál még a wellness részlegünkben? Gyere és látogasd meg velem! [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 1037 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2019-09-19 13:58:56 [date_public] => 2019-09-18 [date_start] => 2019-09-18 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-wellness/aurel-wellness-4.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 3 [related] => [menu_url] => ) [8] => Array ( [id] => 91 [user_id] => 0 [hu_HU] => Enni jót, jó helyen [hu_HU_url] => enni-jot-jo-helyen [hu_HU_text] =>

            Eléggé korog már a pocakom, hiszen hosszú út áll mögöttem, így leugrom az étterembe. Úgyis javában ebédidő van már. Bence a földszintre irányított, hiszen itt tudom igénybe venni minden étkezésemet. Nem is késlekedem sokat, uccu neki, lakomázzunk!


            A lépcsőn leérkezvén egy kedves hang szólít meg a recepciós pult mögül:

- Szia Aurél! Hogy tetszik a szobád?

- Szia Csenge! Nagyon kényelmes, szép, azt hiszem, kellően ki fogom tudni magam pihenni.

- Ennek örülök. Ha esetleg ebédelni szeretnél, az étteremben megtalálod azt, ami a fogadra való lesz. Jó étvágyat kívánok!

- Igen, pont azért jöttem, megyek is. Köszönöm szépen!

            Az étterembe belépvén nagy köszönés hallatszik. Tisztaság és egyszerűség vesz körül mindent. Az asztalok szépen megterítve várják a vendégeit. És még virág is ontja az illatát a terítékek között! Bár zene szól, ami a hangulatot még inkább fokozza. Kedvemre való!

            Birtokba is veszem az egyik asztalt az étterem legfényesebb sarkában. Sokat nem vártam, máris odalépett hozzám egy újabb ismerős arc:

- Szép Jó napot kívánok, Aurél! Meghoztam az étlapot, válassz kedvedre! Addig egy finom italt?

- Szervusz, kedves Nándi! Köszönöm szépen, azon leszek. Igen, szeretnék kérni egy koktélt, de rád bízom, hogy milyen legyen.

- Rendben, hozom máris!

            A koktél íze pompás, ami nem más, mint egy Cuba Libre. A kóla és a rum tökéletes íz világa csak úgy pezseg az ízlelőbimbóim között.  Hmmm… úgy érzem hamar el fog fogyni…

            Az étel választék olyan nagy, hogy alig tudok választani. Viszont, ha már lúd, akkor legyen kövér! Jön is a kolléga, elmondom neki az óhajomat.

- Sikerült választanod?

- Igen, sorolnám. Előételnek kérnék szépen egy Libamáj terrine-t, majd főételnek jöhet egy Báránycsülök. Desszertnek pedig kérek szépen egy Passion gyümölcskrémes ostyát.

- Köszönöm szépen a rendelést, máris készítjük.

            Alig dőltem hátra, már szólt is a csengő. Valóban gyorsan elkészült az első finomság.

            Libamáj terrine, vörösboros fügével és snidlinges brióssal. A terrine jelentése apróra vagdalt hozzávalókból készült hideg étel. Történetesen, libamáj ez az étel. Az íze leírhatatlan, kellőképpen ínycsiklandó és gusztusos. Most igazán kedvet kaptam a főételhez!

            Ezek a kollégák tényleg nagyon gyorsak: a libamájat követően, nem sokkal érkezik a főétel.

            Rozmaringos báránycsülök grill zöldségekkel, puliszkával. A puliszka egy kukoricalisztből készült kásás étel, amit köretként kaptam. A rozmaring illata egyenesen bódító, hát még az íze! Teljes mámorban fürdök…

            Már igazán tele a pocakom, de azért a desszertnek még hagytam helyet.

            Passion gyümölcskrémmel töltött ostya. Hmmm, hát ez mennyei! Kellemesen habos, édes és krémes. Csak úgy futkároznak a különböző trópusi gyümölcsízek a számban!

            Az utolsó falat is lecsúszott a torkomon. Azt hiszem, dugig vagyok! Úgy érzem, nem csak a tányérok, de én sem férek el az asztalnál.

            Sandán mosolyogva, érkezik hozzám Nándi:

- Hogy ízlett az ebéd? – fordult felém bizakodva.

- Nagyon szépen köszönöm ezeket a falatokat. Azt hiszem, a mai vacsorát kihagyom, mert tele a bendőm! – nagy sóhajok közepette mormogtam.

- Kedves egészségedre váljék! Ezt az ebédet fogadd üdvözletünk jeléül, házunk ajándékaként.

- Megtisztelő fogadtatás, kérlek, add át az üdvözletem a séf úrnak!

            Felállva az asztaltól mancsot ráztunk és elindultam a lift felé. Azt hiszem, a mai alvás igazán édes lesz.

            A lift melletti ablakon csak úgy cikáznak a fények. Kíváncsivá tettek ezek a színek, betekintek eme a titokzatos helyre.

            Odasüss, ez a wellness részleg! Szunya után feltétlen kipróbálom. Ne hagyjatok magamra akkor sem!

[hu_HU_title] => Enni jót, jó helyen [hu_HU_metakey] => Aurél, szálloda, aurora, étterem, betekintés, bemutatás, mackó, kabala, a la carte, ebéd [hu_HU_metadescription] => Eszem egy jót, tarts velem az étterembe! [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 1718 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2019-08-16 13:38:57 [date_public] => 2019-08-15 [date_start] => 2019-08-15 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-etterem/aurel-etterem-6.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 3 [related] => [menu_url] => ) [9] => Array ( [id] => 90 [user_id] => 0 [hu_HU] => Átvettem a szobámat [hu_HU_url] => atvettem-a-szobamat [hu_HU_text] =>

            Megérkeztem a szobámhoz, itt állok az ajtó előtt és most izgulok. Ne hogy azt higyjétek, hogy félek bemenni a szobába. Nem! Ez az izgatottságom jele. A füleim csak úgy hegyesednek, a szőröm is beleborzong…


            Odateszem a kártyámat a szobám ajtajához, a kis fekete dobozhoz. Valami furcsa hangot adott ki, mintha kattant volna a ravasz a légpuskán. Egy zöld kis fény is kivillant… ez már biztos a szabad utat jelenti a számomra. Lenyomom a kilincset, azzal a mozdulattal már nyílik is a 101-es szobám ajtaja.

Ez a szoba hatalmas. Ide az egész családom befér.

            Az első helyiség, ahol állok, az előszoba vagy belépő- ki hogy hívja-, nekem csak a mancs törlő helyem. Jól rendbe is szedem gyorsan a tappancsom, nehogy a szobalányok mérgesek legyenek rám a sár miatt.

            Hirtelen felkapom a fejem, egy ajtó néz velem szembe. Óvatosan, de benyitok: teljes sötétség borítja. Valami kis helyiség ez is, de ez biztos, hogy nem az alvásra lett kitalálva. Hohohó, hát ez a fürdőszoba! Az egyik falon teljes szélességben tükör, a másik oldalon zuhanyzó. A sarokban az illemhely. És még szappan is van benne: az illatom is újra a régi lesz!

            Ki is jövök a fürdőszobából, hogy szemügyre vegyem végre az ágyamat. Minden az élére van vasalva, szépen meghajtogatva, jól felrázva a párna és a paplan is, úgy látom, nem fogok fázni, ha elszenderedem. Odasüss, még egy hattyú pár is berepült hozzám….. Nyugalom, csak törülköző volt! Ezek a szobalányok nagyon aranyosak, hogy ezzel fogadtak. Meg is hozták az étvágyamat, valamit valóban nassolnom kellene… Hmmm, nemsokára meg is látogatom az éttermet. Ám előbb inkább felfedezem még a szobám többi részét is.   

            Hátat fordítok az ágyamnak, a falon egy nagy televízió van. Este bekapcsolom majd és nézem a National Geography-t, hátha látom a haverjaimat 1-2 percre.

            Nicsak, egy újabb ajtó. Miket rejt még ez a szoba? Benyitok már ide is, hátha egy meglepetés vár. Jééé, egy kanapé! Meg is van ágyazva. Itt is kényelmesen el fogok tudni nyújtózni!

            Ennyi pihenésnek ki tud ellenállni? Mielőtt elalszom, megyek és eszem valami finomat. Tartsatok velem, megyek az étterembe!

[hu_HU_title] => Átvettem a szobámat [hu_HU_metakey] => Aurél, szálloda, aurora, szoba, betekintés, bemutatás, mackó, kabala [hu_HU_metadescription] => Átvettem a szobakártyám, gyere és fedezzük fel együtt a szobámat! [hu_HU_customscript] => [enable] => 1 [view] => 836 [categorie] => Array ( [0] => 8 ) [date] => 2019-07-18 15:24:42 [date_public] => 2019-07-17 [date_start] => 2019-07-17 [date_end] => 0000-00-00 [image] => content/blog/aurel/aurel-szoba/aurel-szoba-2.jpg [image_facebook] => [image_twitter] => [image_schema] => [highlight] => 0 [user_public] => 1 [related] => [menu_url] => ) )

Szeretne elsőként értesülni a legjobb csomagajánlatainkról és szeretné otthon is elkészíteni az éttermünk étlapján szereplő ételeket?


Iratkozzon fel hírlevelünkre, így nem csak elsőként értesülhet a legkedvezőbb ajánlatainkról, hanem azonnal elküldjük önnek a Chef-ünk ajánlatával készült legjobb Hotel Aurora**** recepteket, hogy otthon is elkészíthesse azokat.Aurora Hotel Miskolctapolca
Aurora Hotel Miskolctapolca
Aurora Hotel Miskolctapolca