A szaunázás szokása napjainkban

A szaunázás a finneknél mind a mai napig elterjedt és népszerű szokás, szerves része a kirándulásoknak. Mind a finnek körében, mind a világ más tájain úgy tartják, hogy a szauna szent hely, ahol elfelejthetjük hétköznapi problémáinkat. A csendes kikapcsolódásról vagy a nyugodt, halk beszélgetésről szól, nem mellesleg jelentős az egészségre gyakorolt szerepe is.

A közszaunákban (akár finn szauna, akár más szauna típus esetében) alap elvárás a meztelenség (kivéve Franciaországban és Nagy-Britanniában), azonban Magyarországon, mivel a legtöbb finn szauna koedukált, teljesen elfogadott a fürdőruha használata. 

finn szauna jótékony hatásai

A finn szauna használata

Mivel a mi kultúránkban nem kifejezetten elterjedt a finn szauna, vagy más szaunák rendszeres és kiforrott használata, sokan helytelenül használják a szaunát, nem őrzik meg a tevékenység szertartásos jellegét. Egy rendes szaunázás körülbelül másfél óráig tart, általánosságban 3-4 fordulóból áll. Ideális esetben a finn szauna hőfoka 70-90°között mozog, de állíthatjuk ennél magasabbra is.

  • Első lépésben higiéniai okokból le kell zuhanyoznunk (mossuk le a dezodort is), majd törölközzünk meg alaposan, hogy a testünk felszínén lévő víz ne akadályozza a párolgást.
  • A szaunába beülve 10-15 percet érdemes eltöltenünk (ha fullasztónak találjuk a levegőt, nyugodtan jöjjünk ki hamarabb). Amikor kijöttünk, először pihenjünk sétával, vagy fekvéssel néhány percet, majd vegyünk hideg zuhanyt.
  • Kisebb szünetekkel ismételjük meg a „szertartást” 3-4 alkalommal, majd vegyünk egy alapos fürdőt. Ajánlatos ilyenkor hajat is mosni, utána alaposan felöltözni, hogy elkerüljük a megfázást. Figyeljünk oda a szaunázás után a szénsavmentes vízzel történő hidratálásra, mert szervezetünk sok folyadékot veszít!
  • A relaxáló szaunázás után természetes, ha eltompultnak érezzük magunkat, akkor pihenjünk le egy-két órára, akár aludjunk egyet.

A hagyományos finn szauna jótékony hatásai

A szaunázás egyszerre kikapcsolódás és felfrissülés, egészségünk megóvását segítő pihenés, amely egyaránt jótékony hatással van a testre, szellemre és lélekre. A szauna rendszeres használata az életöröm és életminőség új távlatait nyitja meg előttünk.

A finn szauna használata napjainkban leginkább egészségügyi tevékenység, amellett, hogy magányos vagy társas kikapcsolódáshoz is kiváló. Izzasztó hatásával természetes úton szabadít meg a méreganyagoktól, serkenti és javítja a vérkeringést (edzi a keringési rendszert, erősíti a szívet, regenerálja az ereket), illetve erősíti az immunrendszert is, ezzel ellenállóbbá téve minket a különféle megbetegedésekkel szemben.

Segít az izomláz leküzdésében (különösen jó sportolók számára), és segít ellazulni az álmatlansággal küzdő embereknek is.

A rendszeres szaunázás serkenti az agyműködést, éppen ezért ajánlott a terhelő szellemi munkát végző irodai dolgozóknak, illetve bárkinek, akinek a munkavégzése erősebb stresszel jár. 

A víznek alapvető szerep jut a finn szaunában. A finn szaunában a kövek vízzel történő locsolása után a testben szétáramló frissesség érzését, a szabad légutak, valamint a rendkívüli koncentrálóképesség élményét csak nehezen lehet leírni.

A szaunázás lényegében egy sokkterápia, mely során egymást követi két ciklus: a melegben való üldögélés 10-15 percig, és a hidegvizes merülés. Ez a szélsőséges hőmérsékletváltozás szó szerint sokkolja a szervezetet, és – ugyancsak nagyon hasonlóan a sokkhoz – beindít abban bizonyos folyamatokat.

A sokkterápia serkenti a vérkeringést, regenerálja az ereket és rugalmasabbá teszi a kötőszöveteket, aminek következtében feszesebbé válik a bőr. A rendszeres használata erősíti a szívet, valamint növeli a szervezet ellenállóképességét is. A melegben kitágulnak a pórusok, beindul az izzadás, így a szervezetben összegyűlt szennyeződések, salakanyagok kiürülése is megkezdődik. A szaunázás az egyik legjobb méregtelenítő módszer, ráadásul egyes légúti megbetegedéseket is enyhít.

Ugyancsak a melegnek köszönhetően fokozódik a szervezetben az endorfin-termelés, ami a boldogsághormon, tehát stresszoldáshoz is kiváló módszer. Mivel segít megnyugodni, ideális helyszín fontos dolgok végig gondolásához és nehéz döntések meghozásához is.

Finn szauna jótékony hatásai

Hogyan NE használjuk a finn szaunát?

  • Habár a finnek gyakran söröznek szaunázás közben, tömény italok fogyasztását, nem javasoljuk a finn szauna használata előtt, vagy közben! Ha ittas állapotban szaunázunk, kevésbé érvényesül a finn szauna jótékony hatása és könnyen vezethet rosszulléthez. 
  • A finn szauna használata nem javasolt szívbetegséggel, magas vérnyomással küzdő személyeknek, mert a forró gőz és a hirtelen lehűlés rájuk káros hatást fejthet ki! 
  • 12 év alatti gyerekek ne használják a szaunát, ugyanis a finn szauna hőhatása túl erős az ő szervezetünknek!

Amennyiben még nem próbáltad, feltétlen ajánljuk, hogy tedd meg, hiszen nem csak kikapcsol, hanem egészségedre is nagyon jó hatással van.

Gyere el szállodánkba, és add át magad a gyógyító pihenésnek.

Mit adhat neked Miskolctapolca?

Egy lélegzetet a bükkfák öleléséből.

Ez az, amit a Bükk-vidék kérés nélkül ad minden alkalommal, mikor utad az Északi - középhegység  felé visz. Nagy területen elnyúló vad, háborítatlan természet.

Kiemelt csomagajánlataink

Senior csomag

Senior csomag

18.725Ft/fő/éjtől

Fedezze Fel a Hotel Aurora Exkluzív Senior Csomagját! Kedvezményes Árak Vasárnap és Péntek Között

A Hotel Aurora büszkén mutatja be különleges "Senior csomagját", amely kifejezetten a 55 év feletti vendégeink számára lett kialakítva.

Részletek
Őszi wellness

Őszi wellness

20.225Ft/fő/éjtől

Búcsúztasd az őszt emlékezetes pillanatokkal a Hotel Aurorában! A természet színei és a halloweeni izgalom találkozásában különleges programok várják a család minden tagját.

Részletek